homeKeramiekprijs De Kei 2023Delftse Keramiek Dagenarchiefover SKPD

Keramiekprijs De Kei

12 november 2023 - 12 november 2023

KEI logo klein

Keramiekprijs De Kei wil een bijdrage leveren aan de vergroting van de bekendheid en waardering van keramische kunst van Nederlandse kunstenaars of kunstenaars werkend in Nederland. Keramiekverzamelaars Ankie Maessen en Bert van Meggelen hebben de prijs in 2020 ingesteld als erkenning en stimulans voor Nederlands talent op het gebied van keramiek als kunstvorm.

Keramiekprijs De Kei wordt eens per twee jaar uitgereikt aan een keramist van uitzonderlijke kwaliteit.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 7.500 en een tentoonstelling bij Galerie Terra Delft. De 2e en 3e genomineerde ontvangen ieder een bedrag van 500 euro. De organisatie is in handen van de Stichting Keramiek Promotie Delft (SKPD).

Vakgebied

Hedendaagse keramiek

Voor wie?

Nederlandse kunstenaars of kunstenaars werkend in Nederland die keramisch werk maken van een uitzonderlijke artistieke kwaliteit.

Procedure selectie en nominatie

De selectieronde voor 2023 start in april 2023. Vijf kenners van het keramiekveld in Nederland (de selectiecommissie) dragen ieder drie keramisten voor aan de jury.

De 15 geselecteerde kunstenaars zenden ieder drie foto's en tekstjes in van/over hun werk. Op basis van deze foto's, teksten en de informatie op het registratieformulier kiest de jury, in een eerste jurybijeenkomst, drie genomineerden voor Keramiekprijs De Kei.

De jury bezoekt de drie genomineerde kunstenaars in hun atelier, alwaar de kunstenaar zijn/haar werk kan presenteren. Na afloop van deze drie bezoeken beslist de jury wie de eerste prijs krijgt. De voorzitter nomineert niet en heeft ook geen stemrecht, behoudens bij stakende stemmen, dan beslist de voorzitter.

De jurybijeenkomsten worden genotuleerd door Simone Haak (Galerie Terra Delft). De voorzitter van de jury schrijft het juryrapport.

Selectiecommissie

Piet Augustijn, hoofdredacteur van het tijdschrift KLEI

Joke Doedens, mede-eigenaar van Galerie Terra Delft

Timo de Rijk, directeur Design Museum Den Bosch

Ranti Tjan, ex-directeur EKWC

Frits van der Zweep, keramiekverzamelaar

geselecteerden 2023

Jury

Voorzitter: Fred Wartna, eigenaar Wartna & Van Gerwen

Annemie Boissevain, voormalig eigenaar Galerie De Witte Voet

Jan de Bruijn, conservator moderne toegepaste kunst en vormgeving Kunstmuseum Den Haag

Wendy Gers, conservator moderne en hedendaagse keramiek Keramiekmuseum Princessehof

Esther van der Hoorn, conservator toegepaste kunst Museum Prinsenhof Delft

Genomineerden 2023

Bekendmaking winnaar en prijsuitreiking

Op 12 november 2023 om 15:00 uur worden in de Van der Mandelezaal in Museum Prinsenhof Delft (MPD) de uit de drie genomineerden de winnaar van Keramiekprijs De Kei 2023 bekendgemaakt .

De prijzen worden uitgereikt door Bert van Meggelen en Jeanelle Moerman (directeur MPD) in de vorm van drie symbolische cheques en een keramische kei.

Na de prijsuitreiking wordt de bijbehorende tentoonstelling geopend in Museum Prinsenhof Delft. De 3 genomineerde kunstenaars leveren hiervoor ieder 3 werken in. De 12 overige geselecteerden wordt verzocht met 1 werk bij te dragen aan de tentoonstelling die in Museum Prinsenhof Delft te zien zal zijn.

Bij de prijsuitreiking verschijnt een publicatie over de prijs en de winnaars, met de overwegingen van de jury. Deze publicatie bevat tevens afbeeldingen van werk van alle geselecteerden.

Keien klein

Ankie en Bert

Ankie Maesen en Bert van Meggelen; initiators van Keramiekprijs De Kei

contact via kei@skpd.nl / 06-2443 6237 (Simone Haak)

Zie hieronder Keramiekprijs De Kei 2021

2021 Winnaar & genomineerden

SKPD © 1995-2020 | Made with by xmflsct