homeKeramiekprijs De Kei 2023Delftse Keramiek Dagenarchiefover SKPD

Delftse Keramiek Dagen 2023

24 juni 2023 - 25 juni 2023

Delftse Keramiek Dagen

Een manifestatie in Delft waar de actuele keramiek centraal staat in context met de stad en haar bewoners. De keramiekmarkt van Delftse Keramiek Dagen vindt plaats in het laatste weekend van juni, op 24 en 25 juni 2023. De Stichting Keramiek Promotie Delft (SKPD) organiseert deze manifestatie, die Delft als keramiekstad op de kaart zet.

De keramiekmarkt geeft slechts een beperkt beeld van keramiek en duurt slechts twee dagen. De organisatie heeft een brede manifestatie voor ogen waarbij samenwerkingen tussen partijen en mensen plaatsvinden, op verschillende manieren en niveaus en op verschillende locaties in Delft. De SKPD organiseert de activiteiten die hieraan gekoppeld zijn en die de keramiekpromotie omarmen. Temeer omdat deze activiteiten in het algemeen geen commercieel motief hebben en de SKPD geen winstoogmerk heeft.

meer informatie: www.delftsekeramiekdagen.nl

Programma

Winnaar editie 2023: Margot Thyssen

Persbericht winnaar editie 2023

De ervaring telt mee!

In 2022 is de eerste editie van start gegaan van Delftse Keramiek Dagen. Dankzij het uitgebreide programma van het 36-jarig jubileum van Galerie Terra Delft was er naast de keramiekmarkt veel te zien en te beleven op keramiek gebied.

Het overgrote deel van de deelnemers aan de keramiekmarkt heeft ook voor de volgende editie zijn medewerking toegezegd; er is duidelijk genoeg verdiend en er was een voldoende positieve ervaring om weer terug te keren.

De ervaring van het organiserende team heeft zijn vruchten al afgeworpen en wordt nog steeds dankbaar ingezet om het succes te vergroten. Hierbij is de ervaring van Herman Weyers als voormalig eigenaar van een evenementenbureau onontbeerlijk, ook wat betreft de contacten met de lokale overheid en horeca. De expertise van keramiste Ellen Rijsdorp, opgedaan als deelnemer aan vele internationale markten, maakt dat de deelnemers zich gezien en begrepen voelen. De bestuurservaring van Mieke van Gorcom zorgt dat de het grote geheel in de gaten wordt gehouden. En de bijdrage de eigenaren van Galerie Terra Delft uit zich in het maken van persberichten en projectbeschrijving, subsidie aanvragen en het optrommelen van klanten en internationale contacten.

Nu is er de tweede editie en kunnen we de ervaringen van de vorige keer meenemen. Nu denken Delftse ambtenaren mee hoe we dit initiatief kunnen bestendigen en behouden voor de toekomst. Met wat meer vrijwilligers kunnen we nog veel meer bereiken. En de informatie van vorig jaar helpt zeker om meer publiciteit te krijgen; nu zijn er foto’s en is er reële informatie te delen.

poster vierkant

logo Nordermeer vrijstaand

Mede mogelijk gemaakt door:

Fonds1818 logo RGB Rood 1.0.png klein

Delft logo

logo-ofd

SHDJ

Organisatie Delftse Keramiek Dagen

2023 Foto Koos Bommelé - ingang Nieuwe kerk 01

Echo van Majiayao - Veertien internationale kunstenaars interpreteren een 5000 jaar oude keramiek cultuur.

14 mei 2022 - 25 juni 2022

In het voorjaar van 2019 is Simone Haak, medeoprichter en eigenaar van Galerie Terra Delft, met 14 kunstenaars naar noordwest China afgereisd om daar een artist-in-residence project te doen. Dit vond plaats in Majiayao, de plaats waar begin vorige eeuw archeologisch een schat aan neolithische aardewerk potten is gevonden. De deelnemers zijn internationaal geselecteerd door Simone Haak in samenwerking met het wereldwijd opererende IAC, International Academy of Ceramics. De kunstenaars maken divers werk; van potvormen tot sculpturen, al dan niet realistisch of abstract. Er is contact gezocht met de locale ambachtslieden die de replica’s vandaag de dag vervaardigen om de technieken te bespreken. Vanuit al die impressies togen de kunstenaars aan het werk. De resultaten vertoonden een mooie mix van afgeleiden van de Majiayao cultuur en de individuele identiteiten van de kunstenaars uitgedrukt in keramische objecten en sculpturen.

De tentoonstelling is ingericht in de kerk en is vrij toegankelijk voor ieder die de kerk bezoekt (entree € 6,50). Door het onderwerp en de internationale statuur wordt er uit meerdere hoeken belangstelling verwacht. Het gaat hier immers over hedendaagse kunst, archeologie, design en decoratie.

De opening op 14 mei 2022 werd gedaan door burgermeester Marja van Bijsterveldt, de Chinese ambassadeur in Nederland Tan Jian en door Simone Haak.

De deelnemende kunstenaars zijn: Morten Løbner Espersen – Denemarken / Mieke Everaet - België / John Higgins – Groot Brittannië / Marc Janssens – België / Liesbeth Kamp – Nederland / Sangwoo Kim – Frankrijk / Jackson Li - China / Jay Lu – Nieuw Zeeland / Martin McWilliam – Duitsland / Mechtild Paauwe – Nederland / Saskia Pfaeltzer -  Nederland / Paul-Robin Sjöström – Zweden / Hidemi Tokutake – Japan / Vilma Villaverde – Argentinië

Majiayao pot, replica 2021, h.44x48,5x42cm, handgedecoreerd door Yan Xiaohu - Lintao (CN)1

De SKPD is op zoek naar vrijwilligers; heb je belangstelling om ons in de activiteiten te ondersteunen meld je dan aan via info@skpd.nl.

banner met logo

Keramiekprijs De Kei

10 oktober 2021 - 10 oktober 2021

KEI logo klein

Keramiekprijs De Kei stimuleert Nederlandse kunstenaars of kunstenaars werkend in Nederland. Keramiekverzamelaars Ankie Maessen en Bert van Meggelen hebben de prijs in 2020 ingesteld als erkenning en aanmoediging voor Nederlands talent op het gebied van keramiek als kunstvorm.

Keramiekprijs De Kei wordt eens per twee jaar uitgereikt voor keramisch werk van uitzonderlijke kwaliteit. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 7.500 en een tentoonstelling bij Galerie Terra Delft en wordt georganiseerd door de Stichting Keramiek Promotie Delft.

Vakgebied

Hedendaagse keramiek

Voor wie?

Nederlandse kunstenaars of kunstenaars werkend in Nederland die keramisch werk maken van uitzonderlijke kwaliteit.

2021 Winnaar & genomineerden

Nominatie

In de nominatieronde voor 2021 droegen de vier juryleden ieder drie kandidaten voor. Van deze kandidaten koos de jury drie genomineerden. Deze drie zullen hun werk in juni pitchen, waarna een winnaar wordt gekozen.

  • Informatie en correspondentie via kei@skpd.nl

Winnaar De Kei 2021

10 oktober 2021 - 10 oktober 2021

Op zondagmiddag 10 oktober 2021 is in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof Delft voor de eerste keer Keramiekprijs De Kei uitgereikt. Keramiekprijs De Kei is in 2020 ingesteld door keramiekverzamelaars Ankie Maessen en Bert van Meggelen als erkenning en aanmoediging voor Nederlands talent op het gebied van keramiek als kunstvorm.

De prijs voor 2021 is door de deskundige jury toegekend aan Gijs Assmann en bestaat uit een geldbedrag van € 7.500 en een tentoonstelling bij Galerie Terra Delft (april 2022). De 2e en 3e genomineerden, Carolein Smit en Koos Buster, ontvingen ieder een bedrag van € 500.

De motivatie van de jury volgens het juryrapport: Zijn werk is veelzijdig en roept vragen op, het boeit. Assmann heeft vele talenten, als maker van objecten, als docent en met het werken in de ruimte. Hij heeft anderen geïnspireerd en heeft navolgers. Kunst moet een sterk beeld opleveren in een context, en daarin is Assmann buitengewoon sterk. Gijs Assmann is een voorloper en heeft een nieuwe invulling gegeven aan keramiek in de beeldende kunst.

In de entreehal van Museum Prinsenhof Delft is tot 10 november 2021 een kleine tentoonstelling te zien met werken van de winnaar en de genomineerden. Een brochure over deze prijs en de winnaars, met het werk van de genomineerden, begeleidt de uitreiking.

De jury voor de editie van 2012 bestond uit de voorzitter: Ingrid Fijen; IF-kunstprojecten, Kunsthistoricus/ Adviseur kunst openbare ruimte; Rosemarie Willems; keramiekverzamelaar, bestuurslid SKPD, Ranti Tjan; directeur EKWC, Piet Augustijn; auteur, kunstcriticus, hoofdredacteur KLEI keramiek magazine en Simone Haak; eigenaar Galerie Terra Delft. Informatie en correspondentie via kei@skpd.nl / 06-2243 6237

4. Carolein Smit genomineerde

Terra's pop-up atelier

1 maart 2017 - 30 april 2017

Kort verslag van Jingdezehn in Delft 2017

Jubileum Terra 30 jaar

14 mei 2016 - 25 juni 2016

Lees hier het evaluatieverslag van Terra30!

China in Terra

1 januari 2015 - 31 december 2015

Najaar 2015 maakte de Chinese kunstenares Wen Na een grote muurschildering op het gebouw van het Stanislascollege Krakeelpolderweg in het Westerkwartier in Delft.

Delft Keramiek 2013

27 april 2013 - 9 juni 2013

programmaboekje

2012 Terra in China - China in Terra

1 januari 2012 - 31 december 2012

Een culturele uitwisseling tussen twee steden die een sterke relatie met keramiek hebben

Tijdens een verblijf van zes weken in de keramiekstudio’s van Jiansheng Li in Sanbao bij Jingdezhen ging een groep gerenommeerde Nederlandse kunstenaars/keramisten binnen de Chinese context en cultuur aan de slag met materiaal en technische mogelijkheden in de keramiekstad Jingdezhen. Tijdens dit artist-in-residence-project ging iedere Nederlandse kunstenaar een werkrelatie aan met een Chinese keramist. Met de resultaten zijn verschillende presentaties gerealiseerd: de eerste in Jingdezhen tijdens de keramiekbeurs in oktober 2012. Op de hedendaagse kunstbeurs Shanghai Art Fair in november 2012 is het werk onder de aandacht van het internationale publiek gebracht. Na dit avontuur in China zijn de kunstwerken verscheept naar Nederland, voor een speciale tentoonstelling in Delft in 2013.

Deelnemende kunstenaars Mieke de Groot, Peter Keizer, Olav Slingerland, Mariëtte van der Ven en Henk Wolvers. Simone Haak van Galerie Terra Delft begeleide de groep. De presentaties in China zijn gecoördineerd door Jiansheng Li (Jackson Li).

2011 Brandpunt Terra

1 januari 2011 - 31 december 2011

Terra’s vijfde lustrum: internationaal keramiekfestival met hedendaagse keramische kunst op diverse locaties.

In de Oude Kerk te Delft een figuratieve tentoonstelling m.m.v. Michael Flynn (UK), Alessandro Gallo (I), Guido Geelen, Gert Germeraad (S), Jørgen Haugen Sørenson (DK), Marnix Hoys (B), Marc Janssens (B), Peter Keizer, Pamela Leung (UK), Jiangsheng Li (CN), Susan O’Byrne (UK), Adriaan Rees, Nick Renshaw, Kim Simonsson (FIN), Carolein Smit, Tommi Toija (FIN), Mariëtte van der Ven, Jindra Vikovà (CZ).

In Museum Het Prinsenhof de tentoonstelling ‘Het Meesterstuk’ m.m.v. Evelyn van Baarda, Peter Beard (UK), Wim Borst, Tim Breukers, Michael Cleff (D), Daphné Corregan (F), Tjok Dessauvage (B), Philippe Dubuc (F), Ross Emerson (UK), Mieke Everaet (B), Cathy Fleckstein (D), Jennifer Forsberg (S), Marijke Gémessy, Hanneke Giezen, Mieke de Groot, Louise Hindsgavl (DK), Johan Peter Hol (UK/I), Catrin Howell (UK), Jas/MV, Iván Jelìnek (CZ), Manita Kieft, Martin McWilliam (D), Márta Nagy (H), Frans Ottink, Heather Park (UK), Beatrijs van Rheeden, Barbara Röling, Dirk Romijn, Maaike Roozenburg, Duncan Ross (UK), Hein Severijns, Susanne Silvertant, Olav Slingerland, Piet Stockmans (B), Gilles Suffren (F), Mariëtte van der Ven, Pauline Wiertz, Henk Wolvers, Yuk Kan Yeung.

In Galerie Terra Delft Felicity Aylieff (UK) en Vindplaats Delft met porseleinen afgietsels van archeologische glazen i.s.m. TU Delft door Maaike Roozenburg.

2010 Delft – Pécs

1 januari 2010 - 31 december 2010

Uitwisseling exposities van hedendaagse keramiek naar aanleiding van Pécs Culturele Hoofdstad van Europa 2010. In Delft wordt in Museum Nusantara werk van 10 Hongaarse kunstenaars tentoongesteld. Deze tentoonstelling is samengesteld door Márta Nagy, keramist en professor aan de universiteit in Pécs. In Pécs is een expositie van 10 Nederlandse kunstenaars in het Zsolnay Museum.

2009 Hoog in je Bol

1 januari 2009 - 31 december 2009

Manifestatie hedendaagse kunst in Galerie Inkt, Museum Lambert van Meerten (Guido Geelen, Judith Rigter, Pauline Wiertz, Márta Nagy, Marijke Gémessy en Hanneke Giezen) en Galerie Terra Delft (Judith de Vries, Corien Ridderikhoff, Olav Slingerland, Dirk Romijn, Marcel Wanders, Hugo Kaagman, Norman Trapman, Manita Kieft, Frans Ottink, Gert de Mulder, Ineke Hans, Jas/MV en Lotte van Laatum), tulpenvazen en installaties op het thema ‘de tulp’.

2006 Terra Twintig!

1 januari 2006 - 31 december 2006

Terra’s vierde lustrum: een dag met installaties en exposities op verschillende locaties in en rond de galerie o.a. bij de vijver van de Phoenixgarage (Jas/MV), Architectenbureau Jeanne Dekkers (groepstentoonstelling vormgeving, installatie door Johan Peter Hol, expositie wandstukken Henk Wolvers), Het Meisjeshuis (expositie Maaike Roozenburg, Ellen Rijsdorp, Márta Nagy, Beatrijs van Rheeden en Dirk Romijn), telefooncel Voor de kunst aan de Oude Delft (Manita Kieft) en in de Nieuwstraat twee installaties (Simone Haak) en kijkdozen (Pauline Wiertz en Hanneke Giezen). Een demonstratie porselein draaien door Hein Severijns in Het Meisjeshuis en een solotentoon-stelling in Galerie Terra Delft door Carolein Smit.

2004 Keramiek door Delft 5

1 januari 2004 - 31 december 2004

Vijfde en laatste editie van de keramiekdag in Delft op 3 oktober 2004. In de vijver van de Phoenixgarage drijven keramische bladeren door de SKPD-werkgroep, in Museum Lambert van Meerten is een expositie van Jas/MV, in de Van de Mandelezaal van Museum Het Prinsenhof is een expositie ingericht met werk van Guido Geelen, een installatie van Jennifer Forsberg is te zien aan de Oude Delft, op het Bagijnhof liggen in de schuilkerk twee tegeltableaus van Corien Ridderikhoff, op de gevel van Molen de Roos zit een keramische rode rat van Carolein Smit, in het studentenpastoraat aan de Voorstraat is een permanente videovertoning van diverse keramisten uit het NPS-programma ‘Klokhuis’, in het IHE UNESCO- gebouw is een installatie van de Irakees Halim Al Karim, in de Synagoge staat een installatie van fysiognomische portretten door Gert Germeraad, een expositie van hedendaagse keramische souvenirs in Museum Paul  Tetar van Elven (H. Jongerius, S. van Bakel, Somer & Van den Berg e.a.), expositie van Márta Nagy en Nadine Warden bij Galerie Terra Delft, in restaurant LEF dineert men van een uniek beschilderd Delftsblauw bord.

2003 Keramiek door Delft 4

1 januari 2003 - 31 december 2003

Vierde editie van de keramiekdag in Delft op 5 oktober 2003. Met in de openbare ruimte het project ‘Gedraaide Sporen’ door 8 pottenbakkers, op het Agathaplein een installatie van Camiela Warringa. Op het Bagijnhof installatie grastegels door de SKPD-werkgroep, een drijvende installatie in de vijver van de Phoenixgarage door Beatrijs van Rheeden, in Museum Het Prinsenhof de expositie ‘Delfts Blauw in alle kleuren’, een demonstratie keramiekrestauratie door Claire van Gilst in Museum Paul Tetar van Elven, exposities hedendaagse keramiek bij Galerie Terra Delft (Daphné Corregan), Galerie Inkt (Manita Kieft), Galerie Lutz (Maggi Giles), OD’Art Gallery (figuratieve keramiek), demon-stratie draaien bij De Mallemok, expositie van deelnemers aan ‘Gedraaide Sporen’ in de Synagoge.

2002 Keramiek door Delft 3

1 januari 2002 - 31 december 2002

Derde editie van de keramiekdag in Delft op 6 oktober 2002. De manifestatie start in de Van de Mandelezaal van Museum Het Prinsenhof met een performance door Piet Stockmans. In Museum Lambert van Meerten is een muzikale presentatie door Gert Jacobs op keramische instrumenten. Er zijn demonstraties draaien bij De Mallemok en Pottenbakkerij GG. De Porseleinen Vloot drijft in de vijver van de Phoenixgarage (project SKPD), er is een openbare wandeling langs (particuliere) ramen waar keramiek tentoongesteld wordt van 40 kun-stenaars. Een expositie hedendaagse keramiek bij Galerie Terra Delft (Fam. Scheid en Jas/MV), de Beiaard Keramiek, Galerie Inkt (Hans Wap), Galerie De Zaal (Nicolas Dings), Galerie Marry Feldmeijer, atelier Cor Dam en atelier Chris Dagradi (Teja van Hoften en Bram Zwartjens), demonstratie raku stoken in de tuin van Het Meisjeshuis, installatie door Mariët Fluitman bij de Oude Kerk, een demonstratie Delfts blauw schilderen door de Porceleyne Fles in Museum Tetar van Elven.

2001 Dozen van Klei

1 juli 2001 - 31 december 2001

Terra’s derde lustrum: internationale thematentoonstelling, hedendaagse keramiek van 13 kunstenaars in Museum Lambert van Meerten

2001 Keramiek door Delft 2

1 januari 2001 - 30 juni 2001

Tweede editie van de keramiekdag in Delft op 7 oktober 2001. De manifestatie bestond uit: een labyrint van bakstenen door Christine Jetten in de Van de Mandelezaal van Museum Het Prinsenhof, demonstratie primitieve stooktechnieken in de tuin van Het Meisjeshuis, demonstraties draaien bij De Mallemok en Pottenbakkerij GG, op Bagijnhof en in de schuilkerk installatie door Camiela Warringa, keramiekvideo’s bij restaurant De Ruif, openbare wandeling langs (particuliere) ramen waar keramiek tentoongesteld wordt van 40 kunstenaars, expositie hedendaagse keramiek bij Galerie Terra Delft (Susanne Silvertant en Renate Weidner), Galerie Inkt (Yuk Kan Yeung), Galerie Lutz (Jan Snoeck) en atelier Cor Dam, thematentoonstelling ‘Dozen van Klei’, keramiek van 13 kunstenaars in Museum Lambert van Meerten.

2000 Keramiek door Delft 1

1 januari 2000 - 31 december 2000

Eerste editie van de keramiekdag in Delft op 7 oktober 2000. Elementen uit deze manifestatie zijn: demonstratie decoratietechnieken door Netty Janssens, demonstratie primitieve stooktechnieken in de tuin van Het Meisjeshuis, demonstraties draaien bij De Mallemok en Pottenbakkerij GG, keramiekvideo’s bij restaurant De Ruif, openbare wandeling langs (particuliere) ramen waar keramiek tentoongesteld wordt van 40 kunstenaars, expositie en collectie hedendaagse keramiek bij Galerie Terra Delft, expositie AVA Keramiek Award 2000 bij Museum Lambert van Meerten.

1996 Keramiek in Delft

1 januari 1996 - 31 december 1996

Terra’s tweede lustrum valt samen met 'Delft 750 jaar stad'.

Galerie Terra Delft organiseert een internationale hedendaagse keramiektentoonstelling in de Oude Kerk met medewerking van bijna 60 kunstenaars. In verband met het thema ‘Delft’ is een full colour catalogus gerealiseerd.

1995

1 januari 1995 - 31 december 1995

Op 14 juli 1995 wordt de SKPD opgericht door Simone Haak en Joke Doedens bij notariële akte ten kantore van notaris Van Wijngaarden te Delft.

SKPD © 1995-2020 | Made with by xmflsct